Η μοναδική διαδικασία

Τα Ξηρά Σύκα Κύμης είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, μεταξύ των πρώτων που πιστοποιήθηκαν με σήμα ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας των δέντρων όσο και για τη μοναδική διαδικασία επεξεργασίας.

Συλλέγουμε με προσοχή τα ώριμα σύκα με το χέρι και μόνο εφόσον έχουν ωριμάσει πλήρως.
Αυτό γίνεται γύρω στα τέλη Αυγούστου, και συνήθως πάνω από δύο φορές την ημέρα.
Ακολουθώντας την αρχαία παράδοση κατά γράμμα, κόβουμε τον μικρό μίσχο με ψαλίδι.

Στη συνέχεια κόβουμε κάθε ένα σύκο στη μέση!
Έτσι βεβαιωνόμαστε ότι το σύκο είναι καθαρό εσωτερικά και πρέπει να είναι…Το επόμενο βήμα είναι να το ανοίξουμε.
Αφού ανοιχτούν τα σύκα, τα αφήνουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν αργά και να απορροφήσουν όλες τις ακτίνες του μεσογειακού φωτός.

Ακριβώς όταν έχουν αποξηρανθεί πλήρως, συνδυάζουμε δύο σύκα ίδιου μεγέθους πιέζοντάς τα μαζί. 

Έτσι δημιουργούμε την «ΑΣΚΑΔΑ», το οποίο στην τοπική διάλεκτο σημαίνει το τελικό σχήμα δύο αποξηραμένων ανοιχτών σύκων που συμπιέστηκαν και έγιναν ζευγάρι!